Preplanula put, miris kokosa, argan u kosi, limunada u ruci… Recept za savršeno ljeto i beach body 2019.! Svi volimo ljeto i sunce ali naša koža nažalost ne dijeli to veselje jer ni sunce nije ono što je nekad bilo…

Dok nam se zaista ne dogodi, ne pridajemo pozornost, a tako malo je potrebno da bismo prevenirali posljedice izlaganja suncu. Čak i mala izloženost suncu u današnje vrijeme, ostavljaja trag zapisan duboko u našim stanicama koji može imati višestruke trajne posljedice na naše zdravlje.

Oksidativni stres i slobodni radikali

Ljetna preplanulost nastaje od milijuna mrtvih stanica kože koje su potamnile procesom oksidacije. Prirodna ravnoteža kože (vlažnost, elastičnost, samoobnavljanje…) narušena je nakon svakog izlaganja suncu i dovodi do tzv. oksidativnog stresa. Nusprodukt tog procesa je stvaranje slobodnih radikala koji su jedan od glavnih uzročnika starenja kože, oštećenja krvnih žila, mnogih vrsta raka pa i smrti.

Slobodni radikali su molekule koje sadrže slobodni elektron i zato su veoma nestabilne. Da bi postali stabilni, moraju ‘ukrasti’ elektron od susjednog atoma. To izaziva lančanu reakciju koja uzrokuje smrt stanice i oštećenje tkiva.

Slobodni radikali koje stvaraju UV zrake oštećuju DNA (genetski zapis stanice). Ako se to oštećenje s vremenom ne ispravi, dolazi do raka kože.

Mediteranska kuhinja i antioksidansi

S obzirom da naša koža nema mogućnost tolike samoregeneracije uslijed prekomjerne izloženosti slobodnim radikalima (zagađenja okoliša, ispušni plinovi, dim cigarete, kemikalije, UV zrake…) trebali bismo joj dodatno pomoći. Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale i imaju mogućnost povećati samoobnavljajuća svojstva kože.

Što onda jesti? Puno svježeg voća i povrća! Eventualno uz dodatke prehrani u obliku suplementacije uz savjet liječnika ili nutricionista. Zato redovito kontrolirajte krvnu sliku!

Mi imamo tu sreću da živimo na Mediteranu pa nam je mediteranska kuhinja dostupna svaki dan. Jednostavne, brze i nutritivno vrijedne recepte jedne takve kuhinje možete pronaći ovdje, kod jedne meni vrlo drage Grčke nutricionistice Elene Paravantes.

A ukoliko vam se neda razmišljati i nemate vremena, a voljeli biste biti zdravi i fit, javite se stručnom timu nutricionista iz The Nutrivision  koji će vas uz puno strpljenja i savjeta voditi do  cilja.

Namirnice koje sadrže veoma mnogo antioksidanasa (vitamini A, C, E, beta caroten, polifenoli, selen…) i uspješno štite stanice od štetnog sunčevog zračenja su slijedeće:

  • zeleno lisnato povrće
  • zeleni čaj
  • grožđe
  • borovnice
  • maline
  • nar
  • bademi

Mrkva je bogata beta carotenom i A vitaminom (snažan antioksidans topiv u mastima). Zašto ne biste svaki dan pojeli jednu mrkvu kao snack? Naribana s limunom i par kapi maslinovog ulja ili cijela, zajedno s par badema?! Jednostavan i pristupačan vitaminski shot iz prirode!

Ukusan snack s mrkvom za ekipu i film pronađite ovdje 🙂

Sunčajte se pametno i jedite zdravo

Želim vam svima dugo toplo ljeto, ali sjetite se da imate jedno tijelo i da s godinama ono postaje sve manje otporno na štetne vanjske utjecaje. Skloni smo uzimati zdravo za gotovo ono što imamo, a na vrhu te ljestvice je zdravlje. Nemojte čekati da navršite 60 i potpuni katabolizam tijela. Iako, iznenadili biste se kako neke žene i muškarci koji brinu o svom tijelu izgledaju u tim godinama!! Moja mama je jedna od njih. Ako može ona, možete i vi! Ostale recepte pronađite na mom Instagram profilu.

Stay healthy & fit!

Mirna

 

Literatura:

1. Aleksandar Godic, Borut Poljšak, Metka Adamic, and Raja Dahmane. The Role of Antioxidants in Skin Cancer Prevention and Treatment. Oxid Med Cell Longev. 2014.

2.Department of Physiology and Developmental Biology and The Neuroscience Center, Brigham Young University, Provo, UT 84602, USA. Electronic address: Edwin_Lephart@byu.edu. Skin aging and oxidative stress: Equol’s anti-aging effects via biochemical and molecular mechanisms. Ageing Res Rev. 2016 Nov; 31:36-54.

3. Spencer Dunaway, Rachel Odin, Linli Zhou, Liyuan Ji, Yuhang Zhang, and Ana L. Kadekaro. Natural Antioxidants: Multiple Mechanisms to Protect Skin From Solar Radiation. Front Pharmacol. 2018; 9: 392.

4. Stephen A. Cherniske. The Metabolic Plan. Ballantine Books; Random House, Inc. 2003.