Današnje globalno stanje s prekomjernom tjelesnom težinom, raznim poremećajima u prehrani te percepcijom sebe u ogledalu možemo zahvaliti konstantnoj izloženosti stresu uslijed moćnih promjena koje se događaju u svijetu u svim sferama života. Vodimo sedentarni stil života i jedemo visoko-kaloričnu hranu koja stvara ovisnost. Mentalno i fizički propadamo. Kako se onda u cijelom tom okruženju motivirati da transformiramo sebe?

Nova globalna studija provedena 2020. godine u 30 zemalja otkrila je da 45% ljudi u svijetu trenutno pokušava smršavjeti.*

Postavlja se pitanje da li je motivacija dovoljna da bismo napravili tranformaciju?

Dvije vrste motivacije za mršavljenje 

Dvije su glavne kategorije motivacije za mršavljenje koje daju potpuno različite rezultate: intrinzična (unutarnja) i ekstrinzična (vanjska) motivacija.

Vanjska motivacija može strelovito pokrenuti vaš gubitak kilograma, ali mnogo je manja vjerojatnost da će vas odvesti do cilja ili spriječiti povratak na staro. Ako je vaš cilj isključivo da biste htjeli izgledati poput nekoga (bilo iz vašeg okruženja ili netko slavan) ili da biste se svidjeli ljudima oko sebe ili nekoj određenoj osobi, velika je vjerojatnost da ćete brzo odustati i razočarati se. 

Budi realna. Nesrazmjer između onoga što želiš i koje su tvoje mogućnosti dovodi do depresije, odustajanja. 

Tada posežemo za instant rješenjima poput detox dijeta, keto dijeta, raznim suplementima. Ili se vraćamo rafiniranim šećerima i brzoj hrani kako bismo našli utjehu u nečemu što naš mozak otprije prepoznaje kao ‘zonu komfora’.

Ekstrinzična (vanjska) motivacija nije nužno loša. Na početku može poslužiti kao snažan poticaj da krenete, ali kasnije na svom putu promjene potrebno je razviti i intrinzičnu (unutarnju) motivaciju kako biste na tom putu ustrajali. Intrinzično motivirani pojedinci na održavanje svog fizičkog zdravlja gledaju kao na konstantnu životnu naviku i razumiju da trajni rezultati trebaju vremena. Više su usredotočeni na napredak nego na vremenski osjetljiv, određeni cilj. Tada put do promjene i sama promjena postaju vaš stil života, a ne put od zime do ljeta/vjenčanja ili nekog drugog vremenskog cilja.

Svakodnevni rad na sebi je ključ

Ako želiš trajne rezultate, a ne da svake godine iznova šokiraš svoje tijelo ciklusima ‘prejedanje-mršavljenje’, kreni na svoj put oko svijeta koji uključuje konstantan svakodnevni rad na sebi – mentalno i fizički. Tansformacija nije ni sprint ni maraton. Već ciklus koji se ponavlja u krug tako da svakim korakom unaprjeđuješ sebe iznutra i izvana. Bitno je da ideš naprijed bez obzira na male oscilacije koje će se pojaviti na putu (loši dani, manjak energije, variranje u kilaži…).

Svakodnevni rad na sebi podrazumijeva male ali vrijedne korake poput:

Digni se 1h ranije, prvo popij čašu vode i u miru spremi doručak.

Pronađi sat vremena u svoja 24h u danu da odradiš neku fizičku aktivnost ili trening.

Barem 1h prije spavanja ne gledaj mobitel, kompjuter, TV.

Nastoj leći svaki dan u isto vrijeme u krevet.

Krenite u dan s dobrom životnom navikom i završite dan s dobrom životnom navikom. Ako vam se ovih nekoliko stavki čini nemoguće, zapitajte se koja je vaša stvarna motivacija za promjene i imate li plan kako ih ostvariti. Fizička aktivnost i prehrana su bitne stavke, ali ako još uvijek imate krivu sliku o sebi ili uvjerenja koja vas sprečavaju da ustrajete, svakako razmislite i o psihološkoj komponenti.

Dobar plan za svaki dan

Za sve u životu je potreban dobar plan. Ako ne znate sami od kuda krenuti savjetujte se sa stručnim osobama – psiholozima, trenerima, nutricionistima. Uskoro više o tome kako napraviti dobar plan. 

Zapamtite…

Tjelesna transformacija je psihološki proces s estetskim rezultatom. 

Stay healthy & fit! 

Mirna 

*Podaci za ovo istraživanje prikupljeni su putem Ipsosovog globalnog savjetnika od 23. listopada do 6. studenog 2020. Ukupno je obavljeno 22 008 intervjua između 23. listopada i 6. studenog 2020. među odraslim potrošačima.