Volim povrće. U svim oblicima i na sve načine. Najčešće ga jedem sirovo ili kuhano na pari jer tako sačuva vitamine i ostale vrijedne sastojke koji se izgube prekomjernom obradom. No, ponekad se i ja poželim maštovitih kreacija koje su zdrava zamjena za prženu kaloričnu hranu koju izbjegavam jesti.  

Grašak volim još iz doba djetinjstva kad smo brat i ja gledali crtić Graškograd. Pa evo jedan recept inspiriran kombinacijom djetinjstva, mirisom pohanaca i zdravom kuhinjom.

Brzo se spremaju a još brže nestaju

Sve sastojke stavite u blender ili sjeckalicu za povrće. Kada dobijete jednoličnu gustu smjesu (puno gušću od one za palačinke), žlicom vadite na zagrijanu tavu i ispecite kratko s obje strane. Brzo su gotovi, zato pazite da ne zagore da ne ‘ubijete’ sve vitamine.

U receptu sam koristila Ledo smrznuti grašak koji sam prethodno malo odledila u toploj vodi. Umjesto Schar beglutenskog brašna (univerzalni mix), možete koristiti npr. zobeno brašno. Ja u kolače najčešće stavljam skyr – islandski tip jogurta s većim udjelom proteina a manje masti. Ali ukoliko ne pazite na kalorije ili preferirate domaći kravlji sir, trebalo bi isto biti u redu. Igrajte se sa sastojcima, ovo je baza. Začinite po želji, ali mislim da su sol i papar sasvim dovoljni. 

Zdrava prehrana je dostupna svima

Hraniti se zdravo nije skupo i stvarno može biti jako ukusno. Potrebno je samo malo mašte ili neki dobar recept ako sami nemate ideje. Ja se uvijek vodim s onim – manje je više – i na kraju ispadne delicija! Život s manje sastojaka je često kvalitetniji jer onda više cijenite sitnice – tako je i s kuhanjem.  

Stay healthy & fit! 

Mirna