Banane su često na našem dnevnom meniju, osobito ako ste sportaš ili rekreativac. No jeste li znali da je najnovija studija otkrila da banane imitiraju učinka Ibuprofena?!

Studija je pokazala da ugljikohidrati u bananama imaju jednako djelovanje kao sportski napitci te da pomažu u oporavku nakon fizičkog napora tj. treninga. Novi metabolički nalazi otkrili su da metaboliti banane potencijalno oponašaju Ibuprofen – djeluju na smanjenje boli i oticanja, te pomažu imunološkom sustavu da djeluje učinkovito tijekom metaboličkog stresa kao što je intenzivna tjelovježba.

Kako nam banane ne bi dosadile, evo jedan brzi, zdravi recept za energiju prije treninga ili nadomjestak energije nakon treninga.

Banane rezrežete po dužini, premažite kokosovim uljem i posipajte začinima. Na kraju poškropite sokom od limuna, stavite na papir za pečenje i pecite otprilike 20ak minuta. Pripremite dan ranije pa ponesite sa sobom u staklenci. Limun će očuvati banane da ne ‘propadnu’ a okus je i dalje mmmm… 🙂

Djeca će ovo obožavati, zato roditelji, opskrbite svoje male sportaše zdravim obrokom. Kupovne energetske pločice sadrže često previše šećera i aditiva.

Banana i tjelesne funkcije

Osim što sadrži ugljikohidrate s nižim glikemijskim indeksom, banana je bogat izvor kalija. Kalij je potreban za normalni rast, za poticanje živčanih impulsa za mišićnu kontrakciju i za održavanje lužnatosti tjelesnih tekućina (kiselost organizma je loša za zdravlje odnosno pogoduje mnogim bolestima, pogotovo tumorskim stanicama).

Također, kalij pomaže u pretvorbi glukoze u glikogen. Djeluje u staničnom metabolizmu, enzimskim reakcijama i sintezi mišićnih bječančevina.

Jedna banana opskrbljuje tijelo  s energijom od oko 105 kilo kalorija. Oko 14.5 g šećera u banani sastoji se od glukoze i fruktoze,u omjeru 1:1 – idealan omjer za sportsku učinkovitost,  zbog relativno brze i lake probave. Ipak, bananu pojedite barem 30 minuta prije treninga, kako bi probavni sustav nesmetano mogao obaviti svoj posao, a tijekom treninga vaše tijelo bilo fokusirano na izvedbu a ne na probavu.