Volim trčanje. Zašto? Jer nakon svakog izleta na atletsku stazu ili u šumu rezultat je uvijek isti – sretna, pozitivna, ispunjena, kakvo god da je bilo početno stanje.
Prije dvije godine dobila sam i svog prvog vjernog partnera za trening i trčanje – Vivoactive3. Danas trčim s Forerruner245music koji je postao moja stalna podrška i trener-to-go. Bez ‘Garmina’ se ne izlazi iz kuće. Zaboravila sam vodu? Nema veze! Gdje je Garmin?! Brzo natrag! Da, do toga je došlo…

Sada ste stekli dojam koliko jednoj trenerici znači podrška tijekom treninga, bez obzira što treniram još od malih nogu. Ipak, nekad i samomotivacija izostane, zato me oduševilo kada je Garmin osmislio Garmin Coach koncept koji vas sustavno vodi do zadanog cilja uzevši u obzir vaše početno stanje – bilo da ste napredni trkač ili da do sada niste pretrčali niti kilometar (trčanje za tramvajem se ne broji).

Početak druženja s Garmin trenerom

Odabir trenera je najbitnija karika u cijelom trenažnom procesu. To je osoba koja bi trebala imati dovoljno znanja i iskustva, visok kredibilitet ali i još jednu bitnu osobinu – ‘dobu vibru’ koja odgovara upravo vama. Coach Jeff bio je moj prvi izbor! Njegov smiren glas ulijeva povjerenje i razumjevanje za sve dobre i loše trkačke dane. Prije svakog zadanog treninga volim pogledati njegove edukativne clipove i uvijek naučim nešto novo. Svidio mi se njegov Run-Walk-Run koncept, uz koji ćete zavoljeti trčanje – ne mora svaki trening biti patnja.

Nakon što sam predala svoje noge na povjerenje treneru Jeffu, slijedio je odabir ciljane dužine trke, dana kojima mogu trčati, dosadašnje iskustvo u trčanju, te tempo kojim najčešće trčim. I na kraju – vrijeme u kojem želim pretrčati ciljanu distancu. S obzirom da sam do sada trčala samo kraće distance i sprinteve zadala sam si izazov – 10K za 48min. Realan, ali opet izazovan cilj.

Ready – set – GO

Na početku se nisam držala Jeffovog Run-Walk-Run koncepta, jer ‘tko je vidio hodati’ trkački ego je proradio. No to mi se brzo obilo o glavu jer sam na temelju tog treninga odmah idući dan dobila distancu od 8K, a noge su još bile umorne od prijašnjeg dana. Od tada sam poslušno slijedila upute i držala se plana. Garmin prilagođava treninge prema prethodnom odrađenom treningu, ali uvijek ga mogu odgoditi odnosno pomaknuti, ukoliko mi se ne uklapa u raspored.

Ono što je bitno za napredak u brzini, ali i za motivaciju, je raznolikost treninga. Trčanje dugih dionice istim tempom svaki dan neće vas pomaknuti s mrtve točke – dosegnut ćete svoj maksimum i tu stati, a kasnije može doći i do zamora pa čak i pretreniranosti zbog čega ljudi najčešće odustaju i gube motivaciju.

Garmin Coach se potrudio da mi ‘začini’ treninge s različitim intervalima, trčanjem uzbrdo i nizbrdo te različitim duljinama dionica. Zabava za noge i glavu zagarantirana!

S obzirom da sam još u trenažnom procesu i ciljani datum trke 10K je tek krajem kolovoza, ne mogu vam reći jesam li ostvarila svoj cilj. Ali prema Garmin Race Predictoru, koji uzima u obzir moj dosadašnji tempo i duljinu trčanja, VO2max, HR te ostale parametre, za sada stoji da bih mogla 10K pretrčati za 47:39 minuta! Ako je zaista tako, Coach Jeff, stvarno radiš dobar posao. Idemo dalje!

Uz Garmin Coach trčanje postaje ovisnost

Nemojte reći da vas nisam upozorila… ali zar nije bolje obarati rekorde u prirodi i pritom se dobro zabaviti (te izgubiti koju kilu) nego sjediti doma i nadati se da će vas netko jednom nagovoriti da se pokrenete.

Nemamo svi iste polazišne točke ni ciljeve, niti nas se istim tehnikama može motivirati. Zato sam zavoljela Garmin Coach i rado ga koriste i moje klijentice kada ne treniraju samnom. Osim toga, uz Garmin nikada niste sami – možete se povezati s trkačima iz cijelog svijeta, sudjelovati u raznim tjednim i mjesečnim izazovima i izmjenjivati iskustva unutar Garmin Connect aplikacije. Možete si zamisliti što sam napravila kad sam vidjela da Victoria iz Guatemale ima više koraka nego ja?! Išla sam još jedan krug oko kvarta! ????