Palačinke su oduvijek bile moja opsesija. Od kad me tata još kao malu naučio kako se rade, ja sam u obitelji uvijek bila zadužena za pečenje. Volim ih na sto načina sa svim mogućim dodacima, ali bez glutena (ah da, Hashimoto baby! ). Testirala sam skoro sva brašna, ali navukla sam se na kukuruzno (sva sreća najjeftinije ????). Dijelim s vama meni najdraži recept koji se svidio čak i onima koji ne priznaju ništa osim bijelog brašna i nutelle! Probajte, pa sudite 🙂

  • 125g kukuruznog brašna
  • 250ml rižinog mlijeka
  • 2 žice ghee maslaca 
  • 2 jaja
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žlica meda
  • malo soli

Umjesto rižinog mlijeka možete staviti bilo koje drugo po vašem izboru, ali rižino daje blagi slatkasti okus pa je uvijek moj prvi izbor. Ja koristim people2people ghee maslac jer mi je okusom i kvalitetom najbolji. Umjesto meda može neki drugi zaslađivač, ali ukusno je i bez toga. Mala napomena – kukuruzno brašno i kukuruzna krupica (palenta) nije isto – iako sam probala s oboje, brašno je ipak pun pogodak!

Pomiješajte prvo jaja, sodu i sol. Zatim dodajte otopljeni ghee maslac i med. Postupno dodajte brašno i mlijeko miješajući pritom smjesu. Pecite na ugrijanoj tavi s malo maslinovog ulja. Malo se duže trebaju zapeći prije nego ih okrenete, inače će se lomiti.

Ja ih jedem i u slatkoj varijanti s rogačem, cimetom i medom ???? ali i u slanoj varijanti – pomiješam posni sir, avokado i malo grahorica te dodam papar i sol. ???? Oduševit će vas obje varijante, vjerujte! Ove palačinke su bez glutena (ja ga izbjegavam s obzirom da se moj Hashimoto – autoimuna bolest štitnjače- i gluten, baš ne vole. Zdravo, jednostavno i finoooo!

 

Napominjem da su ovo ideje kako da obogatite svoj meni i kombinirate zdrave, a opet ukusne namirnice. Za pravilan raspored obroka, makronutrijenata i postizanje vlastitih ciljeva zdravstvenih, sportskih, estetskih, obratite se stručnim nutricionistima – The Nutrivision – s kojima sam ja napokon postigla svoje zdravstvene i sportske ciljeve.

Želim vam svima aktivan dan!

Stay fit!