Koliko god da zaokupite svoj mozak i tijelo korisnim aktivnostima u vrijeme izolacije, dođe i onaj nesretni PMS kada otvarate frižider 100 puta u nadi da će se uz špinat, mrkvu i jaja možda pojaviti Raffaelo kuglice, cheesecake ili Kinder čokolada. Tu nastupa kreativnost kao dokaz da se s vrlo malo toga može napraviti puno – razveselit ćete i sebe i obitelj. Slatki međuobrok u samo 15ak minuta. 

Bez meda, šećera i zaslađivača

Danas je Praznik rada i neću puno pametovati. Bitno je da znate da je proseno brašno bezglutensko, alkalno i vrlo blagog okusa u kolačima. Mak daje posebnu okusnu notu svakoj slastici, pa je tako ovaj kolač bez šećera i meda uz dodatak veganskih vanilijinih proteina ispao odlično.

Sjemenke maka bogate su nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom. Također bogat su izvor tiamina, folata i drugih bitnih minerala, uključujući kalcij, željezo, magnezij, mangan, fosfor i cink. Minerali i vitamini maka ublažuju razdražljivost, stres, potiču koncentraciju i raspoloženje. Mak koji se prodaje u dućanima ne sadrži alkaloide, jer je sjeme osušeno. 

Mix & match…

Pomješajte sve suhe sastojke. Izradite jaje s vodom. Dodajte mokre u suhe sastojke i dobro izmiješajte. Pecite na 180c otprilike 15 minuta, ovisno o pećnici. Provjerite tu i tamo, trebali bi se fino dići u kalupima i poprimiti zlatno-smeđu boju na vrhovima. 

Nisam isprobavala s drugim brašnima, ali s obzirom da zbog Hashimota jedem isključivo gluten-free, u obzir dolaze još heljdino, bademovo i kukuruzno u mojoj kuhinji. Ne preferiram kupovne bezglutenske mixeve, već isključivo prirodna mljevena brašna od domaćih proizvođača kao što je Siladi. Osim što imaju vrhunske proizvode okusom, kvalitetom i cijenom, uvijek pozitivni i nasmijani kad god svratim na Dolac u kupovinu i napravim zalihe za Dubrovnik. Ali imaju i webshop! p.s. ovo nije plaćeni oglas, nekad je lijepo pohvaliti i bez naknade 😉 

I tako su jedan prvomajski neradni dan i velika želja za slatkim dobili svoj fini zdravi zalogaj. Probajte, budite kreativni i uzivajte u kuhanju. Zapamtite, manje je više… skoro uvijek. <3 

 

Stay healthy & fit!

Mirna